Mýty ve fotovoltaice II

Fotovoltaika

V prvním díle jsme v souvislosti s fotovoltaikou neboli získáváním elektřiny ze slunce několik polopravd a mýtů uvedli na pravou míru. Návdavkem jich ještě několik přidáváme, takže můžeme pokračovat v osvětové krasojízdě.

Při požáru hasiči odmítají solární panely hasit

V žádném případě není pravda, že by při vypuknutí požáru objektů se solárními panely měli hasiči zakázáno zasahovat. Již poměrně dlouhou dobu jsou vypracovány předpisy pro hašení fotovoltaiky. Pro hasební zásahy na fotovoltaických elektrárnách jsou zpracovány závazné postupy a popisy rizik, stejně jako jsou zpracovány například pro objekty, kde jsou umístěny hořlaviny, tlakové lahve, výbušniny, sypké hmoty (což jsou v případě rodinných domů například garáže). Konkrétní hasební postup je vždy na posouzení velitele zásahu při konkrétním požáru a nelze na něj dát obecnou odpověď.

Solární panely jsou poruchové a vyžadují průběžně péči

Obavy tohoto typu nejsou rozhodně namístě, pokud jde o solidní firmu. My v innogy poskytujeme záruky 25let na výkon panelů ke všem námi dodaným fotovoltaickým systémům a garantujeme pokles výkonu po 30 letech provozu nanejvýš o 15 %. Samozřejmostí je používání jen těch kvalitních a prověřených komponentů. Pokud jde o údržbu solárních panelů, ta je velmi jednoduchá. Obvykle není nezbytně nutné je omývat ani z nich odstraňovat napadaný sníh. Solární panely se konstruují tak, aby byly odolné proti vlivům počasí, například pokud jde o krupobití. Při dešti dochází k jejich přirozenému omývání. Sníh se na panelech dlouho neudrží a rychle z nich sjede, protože jejich povrch tvoří sklo a většinou jsou instalovány na střechách s dostatečným sklonem.

Při pořizování fotovoltaiky se člověk nevyhne úmornému papírování

innogy rozhodně není žádná lokální firma, takže může plně garantovat bezproblémový proces realizace solární elektrárny a k tomu samozřejmě i vyřízení dotace z programu Nová zelená úsporám na celém území České republiky. To znamená, že se naši odborníci postarají o vyřízení všech potřebných povolení od úřadů, o montáž fotovoltaických panelů, o dopravu i o veškerou administrativu spojenou s čerpáním dotace. Zákazník je pro nás vždy na prvním místě.

Solární panely zatěžují síť a tím pádem zdražují elektřinu ostatním odběratelům

Paradoxně je to úplně naopak. Solární elektrárna představuje decentralizovaný zdroj energie, protože elektřina z ní vyrobená se převážně spotřebovává lokálně. Z toho důvodu její majitelé napomáhají tomu, aby se rozvodná soustava nepřetěžovala. Jestliže je součástí solární elektrárny i bateriový systém, pak do něj lze ukládat přebytky elektrické energie vyrobené ze solárních panelů během dne. A to už pak nedochází k zatěžování distribuční soustavy v žádném případě. Baterie umožňují čerpat energii, kdykoli je potřeba. Navíc se dá uložená energie v bateriích využít při výpadku elektrického proudu, takže domácnost může dále fungovat.

 

Zpět na blogové články