Instalace fotovoltaických panelů: Jak probíhá návštěva technika a na jaké otázky se připravit?

Solární panely na střechu: Kam je umístit?

Bez solárních panelů to nejde, to dá rozum. Jejich ideální sklon je mezi 30 až 35 stupni s orientací k jihu. Pokud je ale vaše střecha rovná, nebo naopak příliš strmá, poradíme si i s tím. Nejčastěji se pak solární panely instalují:

  • Na šikmou střechu rovnoběžně se střešní krytinou.
  • Na plochou střechu na speciální konstrukci, která má sklon 15 až 20 stupňů.
  • A vždy tak, aby byla maximalizovaná doba osvitu.

Pokud je střecha sice šikmá, ale sklon je mírnější, nebo naopak příliš prudký, používáme konstrukci, která úhel panelů také zlepší.

Jakou fotovoltaickou elektrárnu vybrat?

Instalací solárních panelů na střechu to samozřejmě nekončí. Je potřeba vybrat solární systém, který nejlépe odpovídá vašim potřebám. innogy nabízí fotovoltaické elektrárny na klíč ve 4 základních technických provedeních:

  • Pouze fotovoltaickou elektrárnu. Bez baterie i bez wattrouteru. Přebytky vyrobené energie „odtékají“ do distribuční sítě. Na toto řešení není možné získat dotaci.
  • Fotovoltaickou elektrárnu s takzvaným wattrouterem. Ten se instaluje do rozvaděče v domě a v okamžiku, kdy „hrozí“ přetok vyrobené energie do distribuční sítě, zapojuje okruhy se spotřebiči. Solární systém v ten okamžik třeba ohřívá vodu v bojleru nebo se stará o chod bazénové filtrace. Na toto řešení je možné čerpat dotaci Nová zelená úsporám.
  • Fotovoltaickou elektrárnu s akumulací do baterií, která přebytky pomocí hybridního střídače ukládá. I pro tento typ fotovoltaické elektrárny můžete získat dotaci Nová zelená úsporám.
  • Hybridní fotovoltaický systém s inteligentním řízením. Fotovoltaická elektrárna, která v sobě kombinuje výhody ostrovního i síťového řešení, má vlastní baterie, a díky tomu může být nezávislá na síti. Na tento typ solárního systému můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

 

Zpět na blogové články