Domácí fotovoltaická elektrárna krok za krokem

Fotovoltaické panely na střechu

Fotovoltaická elektrárna na střeše domu nevyroste přes noc. Samotné realizaci předchází plánování, počítání, zaměřování… A když už jsou panely na střeše, je potřeba vyřešit ještě administrativu spojenou s dotací Nová zelená úsporám. Buďte ale bez obav: Se vším vám pomůžeme a kde to půjde, vezmeme všechno na svá bedra.

Mrkněte se na celý proces vzniku fotovoltaické elektrárny na klíč. Od první poptávky až po okamžik, kdy vám na účtu přistane dotace. 

Předtím, než se pustíme do realizace

Co se děje před samotnou stavbou? Technik dorazí k vám domů, projde s vámi detaily instalace a pošle návrh smlouvy o dílo. Až podepíšete všechny dokumenty, pustíme se do stavby domácí fotovoltaické elektrárny. Tohle všechno obvykle trvá 4 až 6 týdnů a detailněji vše popisujeme na dalších řádcích:

Čekáme na vaši poptávku

Pokud nejste odborník přes fotovoltaiku, potřebujete na začátku poradit, jak velký fotovoltaický systém vlastně potřebujete a kolik vás bude stát. Rádi pro vás připravíme nezávaznou cenovou nabídku, stačí se nám ozvat: 

  • na e-mail fotovoltaika@innogy.cz

  • na telefon 800 56 56 56

  • do kontaktního formuláře na fotovoltaika.innogy.cz

Nejen, že vám odpovíme na všechny otázky, ale získáme podklady pro přípravu cenové nabídky.

Máme pro vás nabídku

Nejdříve vám řekneme všechno důležité o fotovoltaice, financování a o jednotlivých krocích, které máme před sebou. Probereme i vaše představy. Na základě všech těchto informací pak připravíme návrh řešení na míru. Konkrétní cenová nabídka vám přijde do e-mailu v PDF formátu. Až si ji prostudujete, zavoláme si a probereme všechno, co vás zajímá. Pokud návrh neodpovídá vašim představám, nic se neděje, upravíme ho. Na individuálním přístupu si totiž zakládáme.

Dorazí k vám technik na obhlídku

Pokud vás nabídka zaujala a chcete se posunout o kousek blíž k domácí sluneční elektrárně, vyšleme k vám na obhlídku technika. Ten posoudí, zda je vaše nemovitost vhodná, projde s vámi umístění technologií i vedení kabelů. Nakonec vystaví protokol z obhlídky a odpoví na všechny vaše dotazy, které se týkají technických parametrů.

Připravíme smlouvu o dílo… a vy ji podepíšete

Na základě informací v protokolu z obhlídky připravíme a pošleme smlouvu o dílo. Obvykle to stihneme do 10 dnů od návštěvy technika. Pokud nemáte proti smlouvě výhrady, stačí ji jen podepsat.  

Pouštíme se do realizace

Tahle fáze obvykle trvá 12 týdnů. Vyřídíme za vás veškerou administrativu s distributorem, zpracujeme projektovou dokumentaci a domluvíme se na konkrétním termínu realizace. Samotná instalace fotovoltaické elektrárny pak zabere obvykle 2 až 3 dny. Až ji postavíme, zajistíme revizi a požádáme o výměnu elektroměru. Poté dojde k oficiálnímu předání díla, seznámíme vás s obsluhou a elektrárnu uvedeme do provozu.

Uhradíte 50 % z ceny díla

Po podpisu smlouvy vám vystavíme fakturu na 50 % z celkové ceny díla. Faktura vám dorazí do 10 dnů a její splatnost je 14 dnů od vystavení. Když platba dorazí na náš účet, zavoláme vám.

Zažádáme o připojení k distribuční soustavě

Po uhrazení faktury požádáme distributora elektrické energie o souhlas s instalací vaší elektrárny. Lhůta na vyjádření je 30denní.

Připravíme projektovou dokumentaci

Pokud distributor instalaci schválí, nic nebrání tomu, abychom zpracovali dokumentaci zadání stavby. Až bude hotová, pošleme vám ji k odsouhlasení. 

Konečně stavíme!

Nejdříve si připravíme veškerý materiál, který je potřeba. S vámi si domluvíme konkrétní den zahájení instalace a pustíme se do práce.

Požádáme o výměnu elektroměru

Až budou solární panely na střeše a připojené k distribuční soustavě, požádáme o výměnu elektroměru. Následně vám distributor do 30 dnů oznámí, kdy elektroměr vymění. Až k tomu dojde, dostanete do rukou dokumenty o provedené výměně, které jsou nezbytnou součástí žádosti o dotaci.

Předáme vám dílo a vy uhradíte zbylých 50 % ceny

Zhruba do 10 dnů od předání díla vám vystavíme konečnou fakturu na částku, která zbývá k úhradě. Její splatnost je opět 14 dní od vystavení. Až platba dorazí na náš účet, zavoláme vám. 

Žádáme o dotaci

O dotaci Nová zelená úsporám požádáme až poté, co elektrárnu dokončíme. O dokumenty, které k žádosti potřebujeme, si řekneme. Celý proces trvá zhruba 8 týdnů.

Pošleme žádost do programu Nová zelená úsporám

Až nám na účet dorazí zbývajících 50 % z celkové částky, připravíme veškerou dokumentaci a podáme za vás žádost o dotaci. Úředníci po formální a technické stránce zkontrolují všechny doložené dokumenty a rozhodnou o přiznání dotace.

Peníze jsou na vašem účtu!

Když jsou za námi všechny administrativní kroky, doputuje k vám na účet dotace. Částka je na váš účet obvykle připsaná do 8 týdnů od uhrazení faktury.

 

 

Zpět na blogové články