Mýty ve fotovoltaice I

Fotovoltaická elektrárna

Určitě to znáte také. Jedna paní povídala, že… Zaručeně pravdivé zprávy, u nichž se následně ukáže, že je to všechno poněkud jinak. Platí to i pro fotovoltaiku neboli získávání elektřiny ze slunce. Pojďme se tomu všemu podívat blíže na zoubek a vyberme pár ilustrativních příkladů právě takových polopravd a mýtů.

Instalace solárních panelů se nevyplatí z toho důvodu, že elektřinu z nich lze získat pouze v letním období

Na první pohled by to tak mohlo vypadat, ale solární panely samozřejmě fungují a vyrábějí elektřinu po celý rok. Výkon solárních panelů roste s intenzitou slunečního záření a z toho důvodu je jejich produkce nejvyšší v letním období, na druhou stranu příliš vysoké teploty jejich účinnost lehce snižují. I v zimě se však s fotovoltaikou dají snížit náklady na elektřinu.

Pořízení solárních panelů je drahé

Nikdo netvrdí, že nainstalování střešní fotovoltaiky je zadarmo. Vždy záleží na velikosti elektrárny, technickém řešení, kvalitě komponent a dodavatelů a dalších faktorech. Nicméně investiční náklady výrazně klesají a v porovnání třeba s dobou před deseti lety je rozdíl opravdu propastný. Výroba elektřiny ze solárních panelů je tak stále efektivnější. Navíc lze využít státní dotaci z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), kterou všem zájemcům o pořízení fotovoltaiky garantujeme až do výše 212 ‍500 ‍Kč. V případě kombinace s domácí nabíječkou Wallbox a ‍vlastním elektrickým ohřevem vody s ‍minimální zásobou 120 ‍l lze čerpat až ‍212 ‍500 ‍Kč.

Výroba solárních panelů zatěžuje životní prostředí, neboť se na jejich výrobu spotřebuje více elektřiny, než kolik jí během své životnosti samy vyrobí

Pokud jde o spotřebu elektřiny při výrobě panelů, tak díky jejich vysoké účinnosti lze počítat s návratností do dvou let Vzhledem k tomu, že se životnost panelů pohybuje kolem 30 let, zbývá skutečně spousta času na to, aby uspořily finance svým majitelům a zároveň přinesly i úlevu pro životní prostředí.

Recyklace panelů je problematická, takže i v tomto případě dostává životní prostředí zabrat

Sklo a hliník, které většinově tvoří solární panely, se dají bez potíží recyklovat. Totéž platí i o plastových materiálech a kovových konstrukcích, na nichž se panely nacházejí. Vývoj panelů postupuje velmi rychle kupředu, s čímž souvisí i fakt, že výrobci pochopitelně myslí také na jejich bezproblémovou recyklaci. Navíce zákazníci innogy nemusí mít už žádnou starost s recyklaci. Všechny poplatky jsou uhrazeny v okamžiku předání díla. Až vám tedy elektrárna doslouží, tak panely, baterie či střídač odevzdáte do sběrného dvora a o nic jiného se nemusíte starat.

 

Zpět na blogové články