Ohřívejte vodu pomocí solární energie: Ušetříte přírodu i peněženku

Dát si po náročném dnu pořádně horkou a nekonečně dlouhou sprchu. Krásná představa, která ale dokáže pořádně otřást rodinným rozpočtem. Vždyť ohřev vody patří mezi nejdražší položky rodinného rozpočtu. Naštěstí dnes můžete vodu ohřívat v bojleru napájeném solárními panely. Nižší jsou náklady, ale i dopady na životní prostředí. Mrkněte, jak funguje ohřev vody pomocí fotovoltaiky a co potřebujete k tomu, abyste vodu pomocí sluníčka mohli ohřívat i vy. 

Průměrný Čech prý každý den spotřebuje asi 50 litrů teplé vody. Vynásobte si to 365 dny, 4 členy domácnosti a započítejte i občasné relaxační koupele, kde horká voda div nepřetéká přes okraj vany, nebo dlooouhé stání pod horkou sprchou. Rodina tak spotřebuje až 60 tisíc litrů horké vody ročně. A to je na nákladech na elektřinu znát.

Se solárními panely můžete nejen napájet domácí spotřebiče, ale také ukládat zbytkovou energii do baterie nebo ji využít právě na ohřev vody.

Proč si pořídit solární panely na ohřev vody?

Solární panely na ohřev vody jsou chytrý způsob, jak zužitkovat vyrobenou elektřinu. Naplno tak díky nim využijete i energii, kterou nespotřebují domácí spotřebiče a která by, v případě, že nemáte solární baterii „odtekla“ do sítě.

Oproti topení tuhými palivy šetříte nejen peníze, ale také čas. Nemusíte řešit nákup dřeva či uhlí, rozdělávat oheň, chodit přikládat a kotel čistit. Ohřev pomocí fotovoltaiky také vede ve srovnání s plynovým kotlem. I když je plyn levnější než elektřina, u solárních panelů si ji vyrábíte „zadarmo“ a nemusíte řešit plynové rozvody, komín na zplodiny a údržbu.

 

Ohřev vody v číslech

Pokud jako průměrná česká rodina spotřebujete 90 litrů horké vody ročně, pak počítejte s tím, že na její ohřev na 65 °C (což je teplota, která hubí například bakterii Legionelu) potřebujete 3 MWh elektřiny ročně.

Vyrobit je zvládne fotovoltaická elektrárna se 12 fotovoltaickými panely.

 schéma zapojení pro ohřev vody pomocí fotovoltaických panelů

A nakonec – solární panely jsou ekologické. Sluneční svit je obnovitelný zdroj energie. Z tohoto důvodu se na tato řešení vztahují dotace Zelená úsporám.

Má to nějaké nevýhody?

Ohřev vody sluneční energií vyžaduje vyšší počáteční investici. Pro správné fungování je nutné mít v systému zapojenou řídicí jednotku (Wattrouter), takže nemůžete zvolit základní (a nejlevnější) řešení (bez baterie či wattrouteru).

Jak fungují solární panely na ohřev vody?

Řídicí jednotka (Wattrouter) řídí tok elektrické energie. Pokud ji nepoužívají domácí spotřebiče, je využitá na napájení bojleru.

Většina běžně dostupných bojlerů je kompatibilní se solárním napájením. Lze použít i kombinované bojlery, ke kterým lze například v zimě připojit externí zdroj teplé vody (vytápěný tuhým palivem). To se hodí zejména u ostrovních řešení, které nemají připojení k elektrické síti.

 

 

Zpět na blogové články